torsdag 12 juli 2018

Fjordar, äggmökar och t-shirts

Vägen österut längs sydkusten går längs en mängd fjordar, vilket gör resan lika lång som hissnande vacker. Visst uppskattade vi att det fanns någon bro i någon enstaka vik, men vi tuffade på i jämna 90 knyck (vilket är standardhastighet utanför städerna). Moa satt och knäppte bilder genom frontrutan för att ni ska få en idé om vad vi såg.








Vi tog mängder med stopp under dagen. Oftast för att vi bara ville, men satte oss också i vägrenen och tog en snabblunch. Eftersom prislappen på i princip allt på Island är ruggigt hög, har det blivit en hel del snabbluncher (macka och Youghurt på resande fot).






Framåt eftermiddagen hamnade vi i den lilla staden Seyðisfjörður, som ligger inbäddad ner mot havet i en dal. Med vattenfall på alla sidor fick vi lite ”Rivendell”-vibbar här. Att vägen fram till den lilla kyrkan utgörs av en Pride-väg vet vi inte om det bryter mot eller förstärker det. Här fick vi ljummen kväll och temperaturen klättrade upp till hela 19 grader under dagen.




Vi styrde dagen därefter resan norrut. Förstås en del snabbstopp, men dagens största resmål var vattenfallet Dettifoss. Här blåste det så mycket att bara det blev en upplevelse i sig. Fallet är mäktigt och dundrar ner i något som påminner om amerikanska canyons. Dagen avslutades med badtunna och semifinal mellan Frankrike och Belgien.








Idag har vi utforskat området kring Myvatn. Här och där bryter svavellukten igenom, vilket får en att associera till ett av orden i rubriken. Vi har sett pseudokratrar (minivulkaner, fast utan utbrottsfunktionen), lavaformationer i alla dess former och så hann vi med det obligatoriska badet i varma källor. För första gången behövde vi ta av oss i bara t-shirten. Även om det inte varade särskilt länge...









Kvällen och natten tillbringas på ett gästhus med mängder av djur. Vi fick en tour av husets 13-14-åriga dotter och fick klappa kaniner, grisar, hundar, hästar, getter, får, kalvar och katt. Flera av djuren vandrar också fritt (medvetet eller omedvetet) runt huset.






Redan imorgon bär det av mot Reykjavik igen, men några äventyr har vi kvar.

2 kommentarer:

  1. Hej - fantastiska bilder från ett fantastiskt land! Om ni vill ha tips på en lite finare middag kan jag varmt rekommendera Fish Company i Reykjavik, på Vesturgötu 2a eller lite enklare men supergott Tapas Barinn precis bredvid på Vesturgötu 3b. Trevlig resa! kram Kikki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nedrans, vi såg ditt tips försent. Det blev indiskt istället... Tackar ändå!

      Radera