söndag 8 juli 2018

Sommarsemester och dunjackor

Vi har nu gjort våra två första hela dagar på Island. Efter en kort kväll i Reykjavik med fotbollsmiddag, inleddes den första dagen med Gyllene triangeln. De som bara stannar någon eller ett par dagar på Island brukar hinna med Tingvalla, Geysir och Gullfoss, som tillsammans utgör denna triangel. Tingvalla är platsen för grundandet av nationen Island är i sig en mycket vacker plats. Vi tog ett kortare stopp, då vår första dag var späckad.




Geysir är förstås precis en sådan, men det är gejsern Strokkur man kikar på då den skickar upp sitt vatten var 5-6 minut. Gullfoss är ett av Islands mäktigaste vattenfall och vi har redan insett att ön kryllar av dem.




Vi siktade sedan in oss på Selfoss för lunch- och kvartsfinalstopp. Men vi pratar in mer om det...

I blandat väder hann vi med ett par vattenfall till innan vi kom fram till staden (?) Vik.




Vik är omgiven av dramatiska och under denna säsong knallgröna berg. Sista delen av bilresan satt vi med gapande munnar och häpnade över hur vackert det här landet är. Det blev soppmiddag på ett ställe som startats av en svensktalande Islänning och hans mamma.






Dag två startade högt upp på höjden där Durholeys fyr står. Skyltarna rekommenderade 4-hjulsdrift, men eftersom det var så torrt så tog vi oss upp lätt ändå. Och tur var väl det... Det uppe väntade en magisk utsikt och massor med söta lunnefåglar. Redan nu började vi hoppas på en dag utan regnskurar.






Vi tog oss ned igen och åkte till en av Islands alla svarta stränder, Reynisfjara. Vi känner oss (ogooglat) rätt säkra på att här måste några scener från Game of Thrones ha spelats in. Det här var också en av få sevärdheter där drönare får skickas upp.




Längs vägen idag har landskapet växlat något enormt. Från karga, svarta via grönlila ängar och böljande grässlätter till mosstäckta lavalandskap. Det sägs att man ska försöka stanna på varje rastplats som dyker upp och det verkar som att de flesta har skapats av en anledning.





Dagens sista planerade stopp var Jökulsárlón, som är en liten sjö i direkt anslutning till glaciären. Här faller gigantiska isblock loss från glaciären och flyter ut i sjön. Detta blev också den sista varianten på landskap under dessa ca fyra otroliga restimmar (som dock tog stora delar av dagen för alla stopp).








Vi hade kunnat publicera massor med fler bilder, då vi sannolikt tillsammans tagit över 500 redan. Hoppas det blivit ett lagom urval här ovan. Strax drar vi ner till hamnen i Höfn och ska försöka enas om ett ställe. Imorgon drar vi vidare längs sydkusten.

1 kommentar:

  1. Skoj, får trevliga minnen från min tur till Island 2012

    SvaraRadera