torsdag 24 juli 2014

Tillbaka på Bali

Så har vi emot vår vana kommit tillbaks till en plats vi tidigare besökt, Bali. Vi fokuserar dock på sådant vi missade eller inte hann med förra gången. Vi börjar dock med att spola tillbaks bandet några dagar. 

Senast hade vi lämnat underbara Kanawa. Vi trodde på förhand att det enkla boendet skulle bli lite tufft för oss, så vi hade bokat en nytt hotell i Labuan Bajo. Där skulle vi lyxa loss med sköna sängar, pool och något större boende. Det började kännas småtrist redan efter en halv dag :-)

Vi fördrev tiden med lite paddlande runt den närmaste ön. Tanken var en lugn skön tur, men ganska snart tog tävlingsdjävulen tag i samtliga, så det urartade i ett rejält race mellan killar och tjejer.




J klättrade uppför en rejäl höjd i stekande eftermiddagssol. Vyn däruppifrån var i princip värd hela vistelsen här och visar också att det finns mycket mer att se av Flores.




Så tog vi flyget tillbaks till Bali. Förra gången utforskade vi östkusten och en del av Balis centrala delar. När vi hämtades på flygplatsen av Putu, åkte vi därför över bergen och mot Balis nordvästra delar. (Vår förare förra gången hette Putu och han som chefer över vårt aktuella ställe heter.... Putu. Förklaringen är att alla förstfödda söner döps till Putu på Bali)

Färden tog oss till det oerhört vackra och mycket fotograferade templet Ulun Danu Bratan, som ligger i sjön Bratan.




Över de svala bergsområdena (se kroppshållningen på M nedan) och ner på andra sidan med fantastiska vyer och såklart de imponerande risfälten. I en av branterna uppför finns Monkey Hill. Här hade K lätt ha kunnat tillbringa natten.

Efter en riktigt lång dag landade vi igår i Pemuteran. Här har vi vårt maffigaste boende. Allt är förstklassigt, men prislappen är inte alls därefter. Vi bor i en nybyggd villa som ligger direkt bakom en bra restaurang. Vi har ett stort vardagsrum/matrum, egen pool, typ sju meter till tak, två gigantiska sovrum med varsitt badrum. Badrummen är för övrigt utomhus, men under tak och insynsskyddade. Frukosten intas på övervåningen i vår Gazebo och bärs in direkt från restaurangen. För detta betalar vi mindre än 800 kr/natt.




Pemuteran är känt för två saker: närheten till dyk- och snorklingsön Menjagan och en mängd spännande miljöprojekt. Efter att fiskare har dynamitfiskat sönder det mesta av korallreven här, så startade man bygga upp medvetenheten om vad korallreven betyder för främst fisket och sekundärt för turistnäringen. Man har sedan placerat mängder med metallställningar på havets botten, som det förs elektriska impulser genom. Detta påskyndar tillväxten av korallerna. Man har också sänkt några fartyg och statyer (!), som korallerna ska få fäste i. Ett fascinerande projekt!  I de delar av revet där metallställningarna är relativt nyligen placerade syns de tydligt, men på många ställen syns de inte längre utan korallerna täcker dem helt och hållet.





Nu njuter vi vidare av en härlig dryg vecka på Bali och är glada att slippa den jobbiga hettan som ni verkar ha hemma...



1 kommentar:

  1. Känner igen mig och längtar tillbaka. Upp med lite dyksuktsbilder nu. Kram Liina

    SvaraRadera