måndag 28 juli 2014

Sjuka dagar i Pemuteran

Väster om Pemuteran finns Bali National Park. Vår fantastiske värd hade ordnat med ridning för S+M, medan J+K skulle stanna på stranden i parken. Redan på vägen in såg vi apor och hjortar. En tvåtimmars ridtur i djungel, på strand och längs ett mangroveområde är härligt, men kan ge jobbiga skavsår i för korta byxor. Eller hur M?

På vägen tillbaks klättrade vi upp i Bali Tower, som ger en finfin utsikt över nationalparken och vi såg också några berg som ligger på grannön Java.


Dagen efter väntade en snorklingstripp ut till ön Menjangan, som är känd som Balis bästa plats för dykning och snorkling. Tyvärr kände K av ett öra lite grann och kände sig också lite krasslig i magen, så han stannade i huset.

Vi började längs den vägg som ligger mot fastlandet. Sikten där var galet bra och längs branten finns gott om korall och fisk. Vi kan konstatera att både Bunaken och Komodo har bättre snorkling, men bilderna nedan visar ändå hur vackert det är här.





Under eftermiddagen fick K feber och han sprang på toa i ett. Eftersom vi inte visst om örat möjligen kunde ligga bakom febern, så bestämde vi oss för att uppsöka läkare. Vår excellente värd körde runt tills vi hittade en läkare, som lämnade ut blandade medikamenter. Med blandad framgång fick vi i K dessa...

I Pemuteran finns förutom korallrevsprojektet ett sköldpaddsprojekt. De föder upp sköldpaddor vars ägg hittats av lokalbefolkningen. Upphittaren får en summa som är något större än de skulle få "på gatan" och det för att verkligen få in äggen. Projektet är också ute och utbildar kring både paddorna och korallreven. Förhoppningsvis kan man få till stånd en förändring på sikt.


Så var det dags för semesterns sista dykning. Stackars K var förvisso bättre, men långt ifrån tillräckligt för att följa med. J fick åka själv. Första dyket var vid samma vägg som vi tidigare snorklat vid, men nu förstås längre ned. Under det andra dyket hittades den extremt lilla pygmesjöhästen. J kan inte ta på sig själv ha hittat denna mindre än en centimeter lång varelse. Men den fastnade på bild.



Vi hoppas att K fortsätter att hämta sig, då det strax väntar en riktig lattjolajban-dag i södra Bali. Därefter byter vi ö till Java och då Yogyakarta.

3 kommentarer:

  1. Krya på dig, K!!! Kramar

    SvaraRadera
  2. Hej på er! Hoppas ni alla mår bra nu. Jag har läst ikapp era senaste inlägg nu när vi har fått lite bättre internet och konstaterar att er resa verkar vara allt ni hoppats på och lite till! Själva anlände vi hit till Moviken igår och gör just inte mer än nödvändigt just nu. Solen skiner och vi bor granne med ett stooort badkar! ;)
    Kramar till er!

    SvaraRadera
  3. Krya på dig K!!!! Kramar Liina

    SvaraRadera