söndag 20 juli 2014

Exklusiva upplevelser på Kanawa Island

Vi vaknade efter den sena VM-finalen till ett grått Labuan Bajo. Efter frukost och dopp i poolen, bar det iväg mot Kanawa i regn. När vi väl kommit ned till båten och lagt ut, verkade det som att vår båt trasslat in sig i tampar från grannbåten. Det blev ett riktigt äventyr med folk knuffandes på vår båt från klipporna i hamnen och från grannbåtar. Flera gånger trodde vi att vi skulle slå emot klipporna eller närliggande båtar. "Skeppspojkar" dök ner under vår båt för att lossa det som trasslat sig och därefter lättade vi. Så var vi äntligen framme vid den mycket lilla ön Kanawa. Varför åker man då hit? Ja, herre gud sicken vacker plats!



Bilderna ger en förklaring och titeln på inlägget syftar inte till exklusivt som i lyxigt, utan på möjligheten att ta sig till någon av öarna för att se "the Komodo Dragon" eller möjligheten att få se manta. Första utflykten tog oss till ön Rinca, som tillsammans med själva Komodo utgör de parker dit man kan åka för att se Komodovaraner. En sån här "trekking"/vandring ger inte garanterad sikt av drakarna. Vi fick se tre stycken, men inga fullvuxna. De stora var i djungeln och gjorde nya varaner och hade därför inte tid med turister. Förutom ödlorna fick vi också vansinnigt läckra vyer under vandringen. 





Vi har såklart också letat efter den mäktiga mantan, men det äventyret inkluderade även ett två timmars motorstopp drivandes runt i det majestätiska landskapet. Efter en rejäl rundsmörjning av motorn kickade den igång igen. Vi siktade två mantor och K var den som hittade den första. Dessa 4-8 metersdjur tar sig in till särskilda rengöringsstationer där diverse småfisk äter upp parasiter från deras kroppar. I en kraftig ström såg vi de två. Oerhört vackra och ståtliga djur! Försök föreställa er dem med 4-5 meter mellan vingspetsarna när ni tittar på bilderna nedan.




Vi har bott i mycket enkla, ekologiska bungalows. Vi hade elektricitet mellan 18 och 23 och fick göra av med 50 liter vatten per person och dygn. Det är tuffa anordningar för dusch och handfat, lite Robinsonkänsla. Snorkling och dykning runt hela ön är toppen och man promenerar runt ön på ca en timme. Ser ni den krodilliknande kamouflagefisken i den sista bilden nedan? Den är ungefär 60-70 cm lång...






Solnedgångarna är makalösa! Endast vid solnedgången ser vi en vulkan på mycket långt håll, då dess silhuett framträder när solen glider ner bakom den. Under den mest molnfria solnedgången såg vi t.o.m. hur den spydde ut ett askmoln. För någon månad sedan drev aska från denna vulkan in över Kanawa. Nu är dock utbrotten så lindriga att askan inte når ända hit.




Ön har tre bergstoppar och två eftermiddagar har vi klättrat hela vägen upp. Vi belönades med vyer över stora delar av Komodo nationalpark. När sedan solen sjönk nedåt var det så vackert att det nästan sved i ögonen.





Äventyret går nu vidare tillbaks till Labuan Bajo för mer pool-  och strandslappande. Men vi söker nog upp något spännande där också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar